Francia kutatók találták meg, a WannaCry zsarolóprogram ellenszerét

Francia kutatók bejelentették, hogy megtalálták az utat, a Wanna-cry által fertőzött fájlok dekódolásához, anélkül, hogy fizetni kellene a zsarolóknak.

A kutatók figyelmeztettek, hogy megoldásuk csak bizonyos körülmények között működik, nevezetesen, ha a számítógépek nem lettek újraindítva fertőzésük óta, és ha az áldozatok a javítást elvégezték, még mielőtt a WannaCry végzett volna a fájlok lezárásával.

Ezért a legtöbb amit tehetünk, hogy azonnal direct módon áramtalanítjuk a számítógépet, ha már a kódolási folyamat elindult rajta, és az azonos hálózaton lévő gépeket is azonnal le kell választani. a már fertőzött gép adattárolóit csak a megtisztítás után szabad újra üzembe helyezni.
A WannaCry féreg  több mint 200.000 Windows számítógépet érintett világszerte, nem kímélve többek között autógyárakat, a globális feladó FedEx Corp és a brit Nemzeti Egészségügyi Szolgálatot. A hacker eszköz  csendesen terjedt a számítógépek között, leállítva azokat, titkosítja az adatokat, majd igényes váltságdíjat 300 $-t kért azok feloldásához.
A Microsoft szerint az úgynevezett „ zsarolóprogram” által érintett különböző Windows verziókat futtató számítógépeken  nem voltak  a biztonsági javítások telepítve, vagy Windows XP futott, ami már nem kap évek óta támogatást. A Vírus a Microsoft által már Márciusban befoltozott biztonsági résen keresztül jutott be a belsőhálózatokba, ahol már futótűzként tarolt. A frissített operációs rendszert futtató gépekben azonban, nem tudott kárt tenni. a Microsoft kivételesen, a Windows Xp rendszerhez is készített emiatt egy javítást. A legszebb a dologban, hogy feltehetően az NSA-tól kaparintották meg az alapkódot egy hacker támadás során, a zsaroló program elkészítéséhez. Az amerikai nemzetbiztonsági hivatal ellen, viszont meglehetősen nehéz lenne pert indítani.

Jonathan Zittrain, a Harvard Jogi egyetemén az internetes jogra szakosodott professzor szerint, a bíróságok gyakran elutasították az ügynökség elleni peres ügyeket azzal az indokkal, hogy azok, titkos információk nyilvánosságra hozatalát eredményezhetik.

Az igazság az, hogy ilyen módon elítélhető lenne egy gyógyszergyár is, ha kiderül róla, hogy valamelyik gyógyszer alapanyagából valaki mérget kevert ki. Véleményem szerint, akik most a Microsoft és az NSA körül ércelődnek kártérítési igényeikkel, valószínűleg ugyanezt a választ fogják kapni.

És amit még erősen ajánlok: Egy megbízható és a köreimben bevált vírusírtó és biztonsági program: Eset Internet Security. 30 napig bárki ingyen használhatja, egy email regisztráció után megkapott kóddal.

A mobil biztonságtól, a szerver védelemig.
ESET Antivirus

Hasonló bejegyzések

© 2018. iTWS HUNGARY. Minden jog fenntartva. 

© 2018. iTWS HUNGARY. Minden jog fenntartva. 

Copyright © 2018 Itws hUNGARY.HU sz.a.e.v.