Ismét egy veszélyes adathalász támadás

A mult héten ismét belefuthattak jó néhányan egy imaél üzenetbe, amely látszólag egy ismerőstől jön, mivel egy a névjegyzékünkben szereplő személy neve szerepel a feladó fejlécébe. Az utána látható fiók linkje, viszont ettől eltér. Nem a valódi címet olvashatjuk, hanem az adathalász feladóét.

Ha a látszólagos ismerős levelében a WAIN szó szerepel akár az üzenet törzsben, akár a fejlécben, ha már megnyitottuk, azonnal a spam szűrőbe kell tenni. Semmiképpen nem szabad a benne lévő linkre kattintani, mert ez egy adathalász mesterkedés, ez a kis szkript elég is, hogy egy mozdulattal átengedjük az összes kontakt listát. Aki a linkre kattint az látszólag csak a WAIN reklámoldalára jut, ezzel még nem lenne semmi baj. A probléma az, hogy ezzel együtt egy adathalász részére máris elküldi a böngészőnk az egész címjegyzékünket. A problémát jelentettem a Google felé, remélhetőleg lesz valami eredménye. A kép alján van egy angol nyelvű szöveg, ott lehet leiratkozni, hogy a WAIN-től ne kapjunk több ajánlatot:

“To stop receiving any notifications from WAYN, click here”  bekarikáztam pirossal a képen. Én óvatosságból előbb jobb gombal rákattintva kimásoltam a linket, majd kijelentkeztem minden fiókból. Ezután bemásoltam a linket a keresőbe. Ott bejön a WAIN levelező lista valódi leiratkozó oldala, beírtam az email címemet majd nyugtázta, hogy nem küld több értesítést. Mindezt aki teheti “inkognitó módban” végezze, és előbb törölje a sütiket a böngészőjéből így kizárható, hogy további információk jussanak idegenek birtokába

Hasonló bejegyzések

© 2018. iTWS HUNGARY. Minden jog fenntartva. 

© 2018. iTWS HUNGARY. Minden jog fenntartva. 

Copyright © 2018 Itws hUNGARY.HU sz.a.e.v.